Wat wel en niet doen als je je krullen wilt gaan verven

Misschien wil weleens een andere kleur in je krullen. Krullend haar verven is echter wel een dingetje...

Omdat krullend haar anders van structuur is dan steil haar, en daardoor ook anders kan reageren op een verfbehandeling, is het goed om met een aantal dingen rekening te houden.  

Wat dat precies is en hoe je dat het beste kan aanpakken ga je in dit artikel lezen. 

krullend haar verven

Is het verstandig om je krullen te verven? En hoe kan je dat dan het beste doen?

Waarom krullen verven in de meeste gevallen niet goed is voor je haar

Krullend haar reageert anders op een kleuring dan stijl haar. Krullen hebben namelijk van nature al een drogere structuur dan stijl haar. Het is daarom erg belangrijk om naar een goede krullenkapper te gaan, als je je krullen wilt verven. De kapper zal eerst kijken hoe je krullen eraan toe zijn, en welke type haarverf geschikt kan zijn.

Het is ook mogelijk dat de kapper je adviseert om je krullen niet te kleuren. In haarverf zit namelijk waterstofperoxide, wat nodig is om je haar te kleuren. Hierdoor maakt verven je haar droog en stug, met als resultaat beschadigd haar. Je haar kan dunner worden en je krullen kunnen zelfs verdwijnen. Ga dus nooit zelf zomaar aan de slag met verf, maar laat het doen door een goede krullen kapper!  

Naast dat je je haar kunt beschadigen, kan ook de kleur van de verf anders uitpakken dan je had verwacht. In krullend haar zit namelijk van nature meer warmte. De warmte pigmenten komen vrij wanneer je het kleurt. Hierdoor kan de haarkleur sneller naar rood, oranje of geel neigen.  

Krullen blonderen, balayage en highlights

Het blonderen van krullen is niet aan te raden. Door de chemische behandeling worden je krullen nog droger en poreuzer.

Je zou misschien beter hier en daar wat highlights in je krullen kunnen laten zetten. Highlights zijn plukken haar die wat lichter zijn dan je eigen haar. Het maakt je look wat speelser, zonder dat je je hele krullen bos hoeft te op te lichten. Bij deze haartechniek worden folies gebruikt. 

Je kunt ook gaan voor de Franse balayage kleurtechniek. Balayage in krullen geeft een heel mooi, natuurlijk effect. De kleur wordt aangebracht aan de oppervlakte van het haar. Dit heeft als resultaat dat het haar subtiele ‘vegen’ van lichtere delen in de lengtes krijgt. Bij deze techniek worden geen folies gebruikt. Je hebt minder snel last van uitgroei, dan dat je met highlights zult hebben.  

Hoe je veilig je krullen kan verven zonder beschadiging

Wil je graag krullen kleuren of highlights of balayage in je krullen aan brengen? Dan vind je hieronder een aantal tips, om je krullen zo veilig mogelijk te kleuren.  

Tip1: Win éérst professioneel afvies in bij de kapper

Het is dus belangrijk om eerst naar je kapper te gaan en je te laten informeren of jouw krullen geschikt zijn om te kleuren. Ook het verven kun je beter aan de kapper overlaten. 

Zij weet welke verf het meest geschikt is voor jouw krullen. 

Krullenkappers verven ook krullen, maar niet met de zelfde producten als bij de “normale” kappers. Wij gebruiken bij de Krullenclub bijvoorbeeld geen ammoniak en uitdrogende alcoholen in de blondering en verf. Ook hebben we verschillende vegan verfkleuren wat niet schadelijk is voor je krullen. Daarnaast gebruiken we een bond-builder in de verf (een soort olie) die ervoor zorgt dat de zwavelbruggen herstellen tijdens het verven, waardoor je super mooi resultaat krijgt. 

Na het verven doen we ook nog een treatment die de elasticiteit van de krullen herstelt. Vaak zie je na het verven dat je krullen meer “bouncen” omdat je na elke stap een treatment doet. 

Tip 2: Toch zelf je krullen verven?

Als je toch liever zelf je krullen wilt kleuren, zorg dan dat je genoeg verf gebruikt. Je haar lijkt door je krullen korter, maar is in werkelijkheid een stuk langer. Heb je krullen die tot over je schouders vallen? Dan kun je beter een extra verpakking kleurproduct gebruiken.  

Zodra je de verf in je krullen hebt aangebracht, duw je je haren terug in de krul. Doe dit met je handen.  

Verf je krullen nooit meerdere keren achter elkaar in korte tijd. Dan krijgt je haar echt te veel te verduren. Het is beter om een maand ofzo te wachten voordat je je krullen weer verft. In de tussentijd is het belangrijk om je krullen goed te verzorgen. 

Tip 3: Geverfde krullen vragen meer verzorging

Nadat je je krullen geverfd hebt, is het extra belangrijk om jouw krullen te verzorgen. Je kunt hiervoor onder andere een krullen olie gebruiken. Avocado olie is bijvoorbeeld een goede olie om je droge, geverfde krullen te herstellen en te verzorgen. Ook een goede shampoo en een leave-in conditioner voor geverfd haar zijn een must. 

Deze shampoos zou je kunnen gebruiken

Voorbeelden van shampoo zonder siliconen voor krullen zijn onder andere:


Deze twee varianten zijn speciaal voor krullend haar ontwikkeld en zijn vrij van siliconen.

Tip 4: Gebruik alsjeblieft geen stijltang

Gebruik bij geverfd haar geen stijltang. Voor niet-geverfde krullen is dit al een slecht idee, maar wanneer het geverfd is, is het nog poreuzer. Door de hitte van de stijltang kan je haar namelijk afbreken.

Waarschuwing bij krullen haar verven

Misschien heb je het tussen de regels door al kunnen lezen, wij zijn geen fan van je krullen chemisch behandelen. Ze worden er echt nooit beter van en omdat de meeste krullen al zo fragiel zijn, kost het vaak veel tijd en moeite om ze in weer in goede staat te krijgen. 

Maar het is aan jou wat je met je krullen doet. Vergeet daarbij ook niet dat je mooi bent zoals je bent, dat hangt echt niet van wel of geen kleurtje in je haar af 😉

Meer leren over hoe je krullen te behandelen?

Als je nog veel meer wilt leren over hoe je krullen precies werken en waarom het de ene keer wel lukt om het in model te krijgen en de andere keer niet, of welke producten het beste voor je krullen zijn, bekijk dan eens de Perfecte Krullen Methode. 

Dit is een online cursus die je gewoon vanuit huis kan volgen en die er voor zorgt dat je nu eindelijk eens gaat snappen hoe jouw krullen werken. 

De cursus is voor elk krultype toepasbaar, dus ook jij gaat er zeker veel van leren!

Gratis Videotips Voor Je Mooiste Natuurlijke Krullen!

Wil je meer leren over je krullen? Bekijk dan de videotips om je mooiste natuurlijke krullen te krijgen. 

>