Welke soorten krullen zijn er allemaal en hoe te behandelen?

Om je krullen goed te kunnen verzorgen, is het belangrijk dat je weet welke soort krullen je hebt. Omdat er veel soorten krullen zijn, hebben we de verschillende krultypes op een rijtje gezet.

Lees snel verder om er alles over te ontdekken! 

Krultype 2

Mensen die dit krultype hebben, zijn zicht er vaak zelf niet eens van bewust dat ze krullen hebben. Het lijkt alsof het haar steil is, maar als je gaat experimenteren met nieuwe haarproducten, kom je erachter dat er toch krul in zit. De golven zijn meestal ”S” vormig en het haar valt dicht langs het gezicht.

Krultype 2a

Licht golvend haar. Het haar ligt dicht tegen het hoofd en de krullen veren niet op. Dit krultype is vaak dun en fijn haar, en gemakkelijk steil te maken.

Krultype 2b

Golvend haar. Ook dit krultype licht dicht tegen het hoofd en veert niet op. Deze soort krullen is wat moeilijker te stylen en heeft de neiging pluizig te worden. 

Krultype 2c

Pluizig golvend haar met een grote slag. Dit haar is vaak wat grover en dikker van structuur. Vaak heeft dit krultype een steile onderlaag of juist een meer krullende onderlaag (pijpenkrullen).

soorten krullen

Alle soorten krullen hebben een specifieke behandeling nodig

Krultype 3

Krullend haar. In dit krultype is duidelijk een krulpatroon te herkennen. De krullen variëren van “S” vormig naar spiraalkrullen. Deze vorm van krullen is gemakkelijk stijl te föhnen of krullend te stylen.

Krultype 3a

Grove krul met een duidelijk “S” patroon. Van nature zijn de krullen groot, los en vaak glanzen ze mooi. Eenvoudig steil te maken.

Krultype 3b

Spiraalvormige krullen, variërend van opverende ringkrulletjes tot strakke kurkentrekker krullen. Dit krultype is moeilijk steil te maken. Deze krullen glanzen over het algemeen niet zo veel en de structuur kan vrij grof zijn. 

​Krultype 3c

Spiraalvormige kleine krullen (kroes). Veel volume en moeilijk steil te maken.

Krultype 4

Krultype 4 is kwetsbaarder voor haarbeuk dan de bovengenoemde krullen! Deze krullen hebben meestal een “S” of “Z” vorm. De krullen zijn strak en dicht, soms niet duidelijk zichtbaar.

Krultype 4a

Kroeshaar met een dichte krul 

Krultype 4b

Kroeshaar met dichte krul, krullen zijn weinig gedefinieerd. Zeer kwetsbaar haar. Deze soort krullen krimpen tot wel 75% van hun werkelijke lengte.   

Krultype 4c

Kroeshaar met dichte krul, krullen zijn niet gedefinieerd. De krulpatronen blijven bijna nooit bij elkaar als een geheel. Deze soort krullen kunnen wel meer dan 75% krimpen van hun werkelijke lengte.

Kom je er zelf niet uit, dan kan een kapper je ook vertellen wat voor type krul je hebt.

Haarverzorgingstips per type

Hieronder volgen per krultype tips die je kan gebruiken om je krullen te verzorgen.

Tips voor Type 2 - Golvend haar

Voor mensen met dit type krullen, is een leave-in serum en mousse een must om pluizen en kroezen te voorkomen. Deze producten helpen ook bij het definiëren van de golven zonder ze te zwaar te belasten.

Je kunt je haar het best 2-3 keer per week wassen met een lichte shampoo en conditioner specifiek voor golvend haar. Mensen met golvend haar gebruiken vaak meer styling producten gebruiken, zoals stijltangen en krultangen. Het is dus wel belangrijk een hittebeschermer te gebruiken om je krullen tegen beschadiging te beschermen.

Om het haar te kammen kun je het best een zo’n breed mogelijke getande kam gebruiken. 

Tips voor Type 3 - Krullend haar 

Was je haar met natuurlijke shampoos die vrij zijn van sulfaat om te voorkomen dat de natuurlijke oliën uit het haar verdwijnen en je krullen hierdoor uitdrogen.

Het is noodzakelijk voor mensen met type 3 krullend haar om een ​​LOC (Liquid-Oil-Cream) methode te volgen om hun krullen voldoende gehydrateerd te houden. Dit betekent dat je je haar regelmatig was met een hydraterende shampoo en conditioner, het behandelt met een natuurlijke olie en dat je een krulbepalende crème gebruikt om je krullen te definiëren.

Vermijd het stylen van je haar zo veel mogelijk om je krullen te beschermen tegen hittebeschadiging. Slaap op een zijden of satijnen kussensloop om je krullen tegen afbreken te beschermen. 

Tips voor Type 4 - Kroeshaar

Vermijd het föhnen van je haar, laat het het liefst aan de lucht drogen. Gebruik een grove kam om je haar te ontwarren zodat het niet uit het midden afbreekt. Slaap op een satijnen of zijden kussensloop om te voorkomen dat je zachte haar te verstrikt raakt en opdroogt terwijl je slaapt. Bevochtig je haar om de 2-3 dagen met haarcrèmes en natuurlijke oliën. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar je moet er rekening mee houden dat de natuurlijke oliën niet door de lengte van het haar kunnen dringen, vanwege de strak opgerolde spiralen. Hierdoor blijven de uiteinden uitgedroogd.

Meer volume in je krullen

Als je krullend haar hebt, kan het zijn dat het van boven platter valt, of dat je krullen van boven helemaal plat zijn. Dit komt meestal voor bij mensen met dun of fijn haar.

Als je meer volume in je haar wilt, is het belangrijk dat je niet te veel verzorgingsproducten gebruikt, want hierdoor wordt je haar zwaarder en gaat het alleen maar meer hangen. Gebruik een verzorgingsproduct die ervoor zorgt dat je meer volume in je haar krijgt. Nadat je je haar gewassen hebt, laat je het aan de lucht drogen. Als het bijna droog is, wikkel het dan in een katoenen T-shirt. Dit heet ‘plopping’. Hierdoor krijg je meer volume.  

Een andere tip om meer volume in je haar te krijgen is om af en toe eens je scheiding anders maken. Als je elke dag dezelfde scheiding maakt, kunnen je krullen plat van boven worden.

Tot slot kun je naar de kapper gaan, en vragen naar een kapsel waardoor je meer volume in je haar krijgt.  

Leer Alles 
Over JOUW Krullen!

De Perfecte Krullen Methode is een online cursus waarin je alles leert over JOUW krullen, welk krultype je ook hebt. Je leert ZELF je krullen onderhouden en stylen, zonder reclamebullshit. De cursus is CG-proof - maar géén informatie overload.

>