De oorzaak van pluizig krullend haar + 7 oplossingen!

Hoe kan het dat je pluizig krullend haar krijgt en hoe kom je er weer van af?

In dit artikel gaan we dit behandelen, en laat ik maar direct met de deur in huis vallen.

Krullend haar heeft een andere haarstructuur dan ‘normaal’ haar en wordt daardoor sneller pluizig. 

Ook het te vaak föhnen en stylen zorgt ervoor dat je krullen droog en pluizig worden. Het weer kan ook een oorzaak zijn voor pluizig krullend haar. Als de lucht vochtig is of er is kans op regen, gaan je krullen sneller pluizen. 

En tot slot kan het te vaak en te veel gebruiken van styling producten schade aan je krullen toebrengen.

Wat je tegen droog krullend haar kan doen

Sommige mensen hebben nou eenmaal sneller last van pluizig haar dan anderen. Maar er zijn genoeg tips om pluizige krullen te voorkomen of te herstellen.

Hieronder hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om je krullen zo min mogelijk te laten pluizen.  

pluizig krullend haar

Pluizig krullend haar is vaak te droog waarbij de juiste hydratering de oplossing is

1. Hydrateer je krullen

Omdat pluizig haar vaak een tekort heeft aan vocht, is het heel erg belangrijk om je krullen goed te hydrateren. Je kunt je krullen hydrateren door goede verzorgingsproducten te gebruiken die op jouw haartype zijn afgestemd.

Bijvoorbeeld een leave in conditioner voor krullen of een olie zorgen ervoor dat je krullen gehydrateerd worden en dat je klitten gemakkelijker uit kan kammen. 

2. Let op bij het wassen van je krullen

Zorg ervoor dat je je krullen niet met te heet water wast. Lauwwarm is voldoende. Door het hete water verdwijnen de natuurlijke oliën uit je haar, wat resulteert in een pluizige bos. Was je haar niet vaker dan 2 of 3 keer per week, en gebruik niet te veel shampoo.

Gebruik een goede hydraterende shampoo voor krullen die voor jouw haartype geschikt is, en probeer er een te vinden die PH-neutraal is en geen sulfaten bevat. Dit tast namelijk ook weer de natuurlijke oliën van je haar aan, waardoor het sneller pluist en afbreekt. Na het wassen kun je je haar naspoelen met koud water. Hierdoor sluiten de haarschubben, wat je haar glad maakt. 

Op zich ook best logisch dat je krullend haar moet hydrateren (bevochtigen). Maar wel op de juiste manier.

3. Kam je krullen op het juiste moment

Kam je haar door voor het wassen. Op deze manier verdeel je de natuurlijke oliën door het haar, zodat het een natuurlijke beschermlaag krijgt. Gebruik een grove, houten kam zodat je krullen niet statisch worden. 

4. Het drogen van je krullen

Knijp je haar na het wassen voorzichtig uit en dep het droog met een handdoek. Voorkom dat je te hard gaat wrijven. Gebruik hiervoor een microvezel handdoek. 

Deze absorbeert het vocht goed en dus hoef je hem minder hard door je haar te wrijven. Als je namelijk te veel wrijft, gaan je krullen pluizen. 

Je kunt ook een handdoek om je haar heen wikkelen en het op deze manier drogen. Met nat haar gaan slapen is ook geen goed idee. Nat haar breekt namelijk sneller af dan droog haar. Gebruik het liefst geen föhn om je haar te drogen. Door de hitte droogt het haar uit en wordt het pluizig. 

Wil je toch heel graag je haar föhnen, gebruik dan een speciale föhn met opzetstuk (diffuser) voor krullend haar. Een diffuser beschermt je haar tegen de directe hitte van de föhn, zodat je het kunt drogen zonder dat je haar pluizig wordt. De hete lucht van de föhn wordt gelijkmatig door je haar verdeeld, en je krullen blijven zo compact en mooi in model. Als je je krullen föhnt zonder diffuser, dan kan de warme lucht je krullen uit elkaar blazen, waardoor ze zelfs kunnen verdwijnen.

5. Bij het stylen van je haar

Gebruik zo min mogelijk föhns, stijltangen et cetera om je krullen in model te brengen.

De hitte droogt je haar uit, wat het pluizig maakt. Wanneer je toch een stijltang gebruikt, breng dan eerst een beschermingsproduct aan. Zet de stijltang op de laagst mogelijke temperatuur, en gebruik een stijltang met keramische platen.

Deze platen beschermen namelijk het haar en zorgen ervoor dat het haar elastisch blijft. Keramische platen hebben daarnaast ook een betere warmtegeleiding.  

6. Tijdens het slapen doe je dit

Gebruik bij voorkeur geen katoenen kussensloop, want je krullen gaan schuren langs het katoen. Ga liever voor een satijnen of een zijde kussensloop. Ook kun je beter niet met los haar gaan slapen. Je haar wordt minder snel pluizig als je het samenbindt in een knot of staart.

7. Zeg dit tegen je kapper 

Ga regelmatig naar de kapper. Met dode haarpunten lijken je krullen namelijk pluiziger dan ze zijn. Laat deze er dus regelmatig afknippen.

Daarnaast is het belangrijk een kapper te vinden die goed weet hoe om te gaan met krullend haar. Krullend haar kun je het beste laten knippen in plaats van snijden. Door het snijden worden je krullen sneller pluizig. Hoe botter krullen worden geknipt, hoe beter. 

Gratis Videotips Voor Je Mooiste Natuurlijke Krullen!

Wil je meer leren over je krullen? Bekijk dan de videotips om je mooiste natuurlijke krullen te krijgen. 

>