6 Oorzaken waarom natuurlijke krullen weggaan (en hoe je ze kan terug krijgen)

Misschien heb je er ook last van gehad dat je krullen weggaan, of veel minder krullen hebt dan ervoor. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Ik heb een aantal veel voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Hormonen

Door het gebruik van de pil, zwangerschap of overgang, kan de textuur van je krullen veranderen. Sommige mensen raken hun krullen kwijt naarmate ze ouder worden. Ook dit komt door de hormonen. De krullen worden steeds losser, en kunnen op een gegeven moment helemaal verdwijnen.

Te zwaar haar

Als je een dikke bos krullen hebt, kunnen je krullen uitzakken en gaan hangen. Hierdoor verdwijnt de natuurlijke krul.

Gebrek aan proteïne

Haar bestaat voor een groot deel uit proteïne. Proteïne helpt je haar zijn elasticiteit te behouden, en het geeft structuur aan je haar. Als je haar een gebrek heeft aan proteïne, zal het niet weer terugveren als je er zacht aan trekt, het wordt breekbaar en het verliest zijn textuur.

natuurlijke krullen terug krijgen

Eén van de oorzaken dat je krullen verdwijnen is dat ze te weinig proteïne krijgen.

Droog haar

Droog haar kan ervoor zorgen dat de krul verdwijnt. Je haar kan droog geworden zijn doordat je niet de juiste verzorgingsproducten gebruikt, door hitte van föhn of stijltang, door blonderen enzovoort.

Verven

Door het verven van je krullen, kan het krulpatroon van je haar tijdelijk of zelfs permanent veranderen. Dit komt doordat het proteïne gehalte van je haar wordt aangetast. Je krullen kunnen hierdoor losser worden en veren niet meer terug in de krul.

Gebruik stijltang

Heb je jarenlang je krullen stijl gemaakt met behulp van een stijltang, dan kunnen je krullen beschadigd zijn. Jouw haar groeit van nature in een krul, en wanneer je je haar glad trekt met een stijltang, dan beschadig je je haar. Mocht je toch een keer stijl haar willen, gebruik dan in ieder geval haarverzorgingsproducten die je krullen tegen de hitte van de tang beschermen. 

Wat moet je doen voor het herstellen van je krullen

Als je graag je natuurlijke krullen wilt herstellen, dan kun je het volgende doen:

Kapper

Breng een bezoekje aan een kapper met ervaring in het knippen van krullen. Als je haar te zwaar is, zullen je krullen uitzakken. Een goede kapper weet hoe hij ‘lucht’ in je haar kan knippen, door het bijvoorbeeld in laagjes te knippen. Je krullen zullen weer terugkomen.

Goede Proteïne Behandeling

Als je krullen een gebrek aan proteïne hebben, dan kun je een proteïne behandeling doen. Deze behandeling dringt tot diep in het haar door.


Het gebruik van proteïne voorkomt dat je krullen gaan breken, maakt ze weer sterk en laat je krullen glanzen.

Stoppen met beschadigen

Door je krullen te föhnen, stijlen of te blonderen, beschadig je de textuur van je haar. Je krullen worden droog en zullen uitzakken of verdwijnen. Wil je je natuurlijke krullen terug, dan zul je met het föhnen, stijlen en blonderen moeten stoppen. Zo geef je je haar de mogelijkheid weer in goede conditie te komen en zullen je krullen zich herstellen.

Goede verzorging

Een goede verzorging van je krullen is een must. Gebruik verzorgingsproducten speciaal voor krullend haar. Probeer het gebruik van sulfaten, siliconen en alcohol te voorkomen. Zoek dus verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten. Kam of borstel je krullen zo weinig mogelijk. Hierdoor kan je haar namelijk afbreken. Kam het liefst met je vingers door je krullen, of gebruik een speciale krullenkam.

Waarom natuurlijke krullen terugkrijgen lang kan duren

Zijn je krullen verdwenen, en wil je ze graag terug? Dan kan het een tijd duren voordat je krullen zich hebben hersteld. Hoe lang dit duurt, hangt ook af van de mate waarin je haar beschadigd is. Heb je je haar zelf een dag gestijld en spijt? Dan zullen je krullen na het wassen weer terugkomen. Maar als je haar jarenlang beschadigd is zullen ze toch echt meer tijd nodig hebben. Wanneer je krullen verdwenen zijn door hormonen of ouderdom, dan kun je hier helaas niks aan doen.

Hoe kan ik mijn krullen stimuleren om beter te groeien?

Met de juiste verzorgingsproducten kun je de groei van je krullen stimuleren. Het wordt namelijk minder breekbaar en droog, en zal daardoor minder snel afbreken. Dus koop een goede krullenshampoo, conditioner en stylingsproducten. Ook goede voeding is erg belangrijk. Vitamine B8, zink en ijzer zijn belangrijk voor een goede conditie van het haar. Daarnaast kun je de groei van je krullen stimuleren door het haar zo weinig mogelijk te beschadigen. Dus vermijd hitte van föhn en stijltang en blondeer het niet.

Je krullen activeren kan met deze producten

Kies voor een shampoo en conditioner met natuurlijke ingrediënten, die je haar een beetje stevigheid geven. Daarnaast kun je nog een krulversterkende lotion of gel aanbrengen. Vraag aan je kapper welke producten het meest geschikt zijn voor jouw type krullen.

Gratis Videotips Voor Je Mooiste Natuurlijke Krullen!

Wil je meer leren over je krullen? Bekijk dan de videotips om je mooiste natuurlijke krullen te krijgen. 

>