10 Tips om op de juiste manier je krullen te verzorgen

Ben je op zoek naar tips om je krullen te verzorgen? Wij geven je 10 tips om op de juiste manier je krullen te verzorgen. Let wel op dat het per krultype verschilt van hoe jij je krullen het beste kan verzorgen.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben? Stuur me dan gerust een berichtje! Heb je trouwens al mijn online cursus gezien? Ook daar leer jij je krullen echt kennen en hoe je het moet behandelen. 

Waarom is krullen verzorgen belangrijker dan ‘normaal’ haar? 

Krullend haar is automatisch wat droger dan ‘normaal’ haar en heeft snel de neiging om pluizig te worden. Het is daarom belangrijk om je krullen goed te verzorgen. Er zijn veel producten te vinden die speciaal voor krullend haar bedoeld zijn. Deze moet je ook echt voor je krullen gebruiken, in plaats van de verzorgingsproducten voor ‘normaal’ haar. 

 Hieronder vind je enkele tips om je krullende haar goed te verzorgen.

Welke type krullen heb je?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort krullen je hebt.

Er is een methode bedacht (door Andre Walker) waarmee je vast kunt stellen welk type krullen je hebt. Hierbij vind je de diverse krultypen op een rijtje:

Krultype 2: Als je dit type krullen hebben, ben je je er vaak zelf niet eens van bewust. Het lijkt alsof je haar steil is, maar als je gaat experimenteren met nieuwe haarproducten, kom je erachter dat er toch krul in zit. De golven zijn meestal ”S” vormig en het haar valt dicht langs het gezicht.

Krultype 2a: Licht golvend haar.

Krultype 2b: Golvend haar.

Krultype 2c: Golvend haar met een grote slag

Krultype 3: In dit krultype is duidelijk een krulpatroon te herkennen. De krullen variëren van “S” vormig naar spiraalkrullen.

Krultype 3a: Grove krul met een duidelijk “S” patroon

Krultype 3b: Spiraalvormige krullen

Krultype 3c: Spiraalvormige kleine krullen (kroes)

Krultype 4: Krultype 4 is kwetsbaarder voor haarbeuk dan de bovengenoemde krullen! Deze krullen hebben meestal een “S” of “Z” vorm. De krullen zijn strak en dicht, soms niet duidelijk zichtbaar.

Krultype 4a: Kroeshaar met een dichte krul

Krultype 4b: Kroeshaar met dichte krul, krullen zijn weinig gedefinieerd

Krultype 4c: Kroeshaar met dichte krul, krullen zijn niet gedefinieerd

Kom je er zelf niet uit, dan kan een kapper je ook vertellen wat voor type krul je hebt. Aan de hand van jouw krultype kun je de verzorgingsproducten toepassen.  

Gebruik een goede shampoo

Gebruik een goede, milde shampoo voor krullend haar. Deze zorgt ervoor dat je haar minder gaat pluizen en een mooie glans krijgt. 

Gebruik een goede conditioner

Als je haar droog of beschadigd is, is een (leave-in) conditioner voor krullen een ‘must’. Een conditioner heeft speciale ingrediënten met een verzorgende werking, die diep tot in het haar doordringt. Daarnaast versterkt het droog, poreus en beschadigd haar. De (leave in) conditioner voor krullen zal het haar gedurende de hele dag voeden en beschermen tegen natuurlijke factoren, als wind en UV stralen.  

Styling voor jouw krultype

Eventueel kun je een styling product speciaal voor krullen gebruiken, zodat het de hele dag goed in model blijft zitten. Je kunt hierbij denken aan een gel voor krullen. Er zijn vele verschillende soorten gels te verkrijgen. Het is goed om te kijken welke type gel het beste past bij jouw krultype. 

Denk om siliconen in producten

Siliconen worden veel gebruikt in shampoos en conditioners. Ze vormen een beschermend laagje om je haar, en maken het gladder, zachter, beter doorkambaar, en ze verminderen pluis. Siliconen zijn niet voedend en doen niks voor je haar. Ze vormen dus alleen een laagje om je haar. Dit laagje laat zich niet gemakkelijk uitspoelen.

Je krijgt dus elke keer een nieuw laagje om je haar terwijl het oude laagje nog niet helemaal weg is. De siliconen gaan zich opstapelen op je haar, dit wordt ‘build up’ genoemd. Te veel siliconen maakt je haar slap, plakkerig, het onttrekt vocht uit je haar en het zorgt ervoor dat goede ingrediënten als olie niet meer bij je haar komen.

Heb je dus last van dof haar, klitten, en afgebroken haar? Ga dan op zoek naar verzorgingsproducten voor krullen zonder siliconen.

Op de juiste manier je krullen drogen

Nadat je je krullen hebt gewassen, kneed je je haar droog met een microvezel handdoek, hydrofiele luier of katoenen t-shirt. Het is het beste om je haar vervolgens gewoon aan de lucht te laten drogen, en het niet te föhnen. Door de hitte van de föhn kunnen je krullen droog worden. Wil je toch graag je krullen föhnen? Gebruik dan een föhn met diffuser en op de koude stand. Ga met je hoofd ondersteboven hangen en föhn zo je krullen.

Krullend haar kammen

Krullend haar wordt snel pluizig als je het kamt of borstelt wanneer het droog is. Een manier is om met je vingers door je haar te kammen. Of je gebruikt een krullenkam. Dit is een grove kam,  met wijde vertanding. Hiermee kam je gemakkelijk door je krullen zonder het haar pluizig te maken. Een borstel kun je beter niet gebruiken voor krullen. Een populaire krullenkam die wij veel verkopen is de 3-in-1 afrokam

Ga naar een goede kapper

Naast dat jezelf goed voor je krullen moet zorgen, is het ook belangrijk dat je een goede kapper kiest, die verstand heeft van krullen. Zo ben je er zeker van dat jouw krullen goed geknipt zullen worden en mooi in model vallen. Uiteraard kan je ook bij ons terecht in de salon.   

Krullend haar verzorgen voor mannen

Ook voor mannen met krullen geldt dat het erg belangrijk is om je krullen goed te verzorgen. Vooral als je een kort geknipt krullen kapsel hebt, wil je niet dat het gaat pluizen! Je kunt je krullen verzorgen met dezelfde producten als die vrouwen met krullen gebruiken. Daarnaast is het weer erg belangrijk om een goede kapper te vinden, die ervaring heeft in het knippen van krullen. Mannen hebben vaak kortgeknipte kapsels, en juist dan is het erg belangrijk om iemand te vinden die een goed model kan knippen, zodat de krullen mooi in model blijven. Krullend haar van mannen kun je in model houden met een gel voor krullen. 

Olie voor krullen gebruiken?

Olie is een natuurlijk product en goed te gebruiken om je krullen mee te verzorgen. Olie zorgt ervoor dat je haar intensief wordt gevoed, dat de haarschubben worden hersteld en je haar weer gezond wordt. Het maakt je haar niet vet, maar geeft het een mooie gezonde glans, en je haar zal heerlijk zacht aanvoelen. Er zijn verschillende soorten olie die je voor je krullen kunt gebruiken. Dit zijn onder andere olijfolie, argan olie, kokosolie en jojoba olie.

Gratis Videotips Voor Je Mooiste Natuurlijke Krullen!

Wil je meer leren over je krullen? Bekijk dan de videotips om je mooiste natuurlijke krullen te krijgen. 

>